Violența împotriva femeilor și fetelor există în toate țările și la toate nivelurile societății. Fiecare stat are o responsabilitate fundamentală ce ține de drepturile omului să ofere protecție împotriva acestui tip de violență. Aceasta nu reprezintă o chestiune privată.
Fundația ICAR, care desfășoară proiectul EVA IRFAM (Există Violență Ascunsă în Rândul Femeilor Ajunse Migrante) s-a alăturat, începând cu anul 2021, Rețelei pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor în condamnarea fermă a tuturor formelor de violență împotriva fetelor și femeilor.
Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice cere statelor semnatare să implementeze politici comprehensive și coordonate împotriva acestui tip de violență. Drepturile supraviețuitoarelor trebuie să se regăsească în centrul tuturor măsurilor. Activitatea societății civile trebuie să fie încurajată și susținută. Este foarte important ca autoritățile să formuleze și să implementeze politici și strategii specifice pentru a proteja și ajuta supraviețuitoarele violenței de gen. F
Fundația ICAR își propune să crească gradul de informare a femeilor migrante/tinerilor migranți asupra modalităților de acțiune în cazuri de VBG și reducerea toleranței față de actele de VBG în comunitate.