Traficul de persoane este o activitate infracțională larg răspândită, practicată în întreaga lume. Practic, toate statele sunt afectate de traficul de persoane. Conform Raportului global privind traficul de persoane al Biroului ONU pentru droguri și criminalitate, femeile reprezintă 51% din numărul total de persoane traficate, în timp ce fetele reprezintă 20%. Traficul de persoane este legat de exploatarea sexuală, exploatarea prin muncă, munca forțată și sclavia, precum și de prelevarea de organe vitale. Din ce în ce mai insidioase sunt “noile forme de exploatare” facilitate de traficul de persoane. Printre exemplele date de Comitetul CEDAW se numără:
turismul sexual, recrutarea de forță de muncă domestică din țările în curs de dezvoltare pentru a lucra în țările dezvoltate și căsătoriile organizate între femei din țările în curs de dezvoltare și cetățeni străini. ….
Traficul constituie o amenințare principală pentru femeile și fetele care fug de conflicte. În raportul său din 2016 raport, raportorul special privind traficul de persoane a remarcat că
[călătoria femeilor migrante și a copiilor neînsoțiți este deosebit de periculoasă. Mii de astfel de femei și copii au dispărut, probabil răpiți în scopul exploatării legate de trafic. Refugiații sudanezi și somalezi și solicitanții de azil care fug de conflicte, inclusiv numeroși copii neînsoțiți, au fost răpiți sau ademeniți din taberele de refugiați sau în timpul călătoriei, vânduți și ulterior ținuți prizonieri în Libia sau în deșertul Sinai activitățile sunt cele considerate a aborda cauzele profunde ale traficului de persoane. În acest sens, sunt esențiale două cerințe, așa cum prevede Protocolul privind traficul de persoane:
Statele părți trebuie să stabilească politici și măsuri cuprinzătoare pentru a preveni și combate traficul în sine și să protejeze victimele de “re-victimizare”; și
Statele părți trebuie să ia măsuri pentru a “atenua factorii care fac ca persoanele, în special femeile și copiii, să fie vulnerabile la trafic, cum ar fi sărăcia, subdezvoltarea și lipsa de oportunități egale”.
Consiliul de Securitate al ONU a încurajat statele membre să elaboreze și să utilizeze cadre de avertizare timpurie și de depistare timpurie a riscului potențial sau iminent de trafic, acordând o atenție specială femeilor și copiilor (în special celor neînsoțiți). Raportorul special privind traficul de persoane a considerat că este esențial ca taberele de refugiați să aibă “un registru al tuturor persoanelor care trăiesc în tabără, care să servească drept măsură preventivă împotriva răpirilor”. De asemenea, aceasta a pledat pentru înființarea unor “birouri de raportare a persoanelor dispărute” și pentru “începerea imediată a investigațiilor atunci când cineva este dat dispărut”.
În raportul din 2016 al vizitei sale de țară în Iordania, raportorul special privind traficul de persoane a lăudat măsurile și practicile de prevenire utilizate de autoritățile iordaniene în taberele de refugiați. Aceste măsuri au inclus înregistrarea căsătoriilor și divorțurilor în tabere de către instanțele religioase și autoritățile de înregistrare civilă, fără costuri pentru refugiații în cauză. Acest lucru a contribuit la reducerea riscului de căsătorie a copiilor și de căsătorie forțată, precum și a căsătoriilor care au ca rezultat exploatarea sexuală. Raportorul special a subliniat, de asemenea, eficacitatea cooperării Iordaniei cu ICNUR în gestionarea taberelor de refugiați, inclusiv în ceea ce privește identificarea riscurilor de trafic și formarea personalului relevant.
Raportorul special a mai indicat că riscul potențial sau iminent al traficului de persoane este “legat în mod sistematic de conflict”. După cum s-a menționat mai sus, este esențial ca statele să efectueze o evaluare a riscurilor pentru a preveni violența bazată pe gen. Raportorul special a susținut că statele ar trebui să recunoască orice risc iminent de trafic ca fiind o formă de violență de gen legată de conflict. În astfel de cazuri, ar trebui să fie puse în aplicare automat măsurile preventive adecvate. Indicatorii necesari ar implica vulnerabilități la trafic, cum ar fi sărăcia, lipsa de venituri, practicarea sexului tranzacțional (inclusiv schimbul de sex pentru hrană) și lipsa accesului la servicii. În mod evident, toți acești indicatori apar frecvent în taberele de refugiați (după cum se discută mai jos). Taberele care au fost înființate în apropierea zonelor de conflict ar fi o țintă specială pentru traficanții de persoane.
Statele nu pot invoca ignoranța dacă nu pun în aplicare măsurile necesare pentru a preveni traficul de femei și fete din taberele de refugiați. Traficul de persoane implică în cea mai mare parte actori nestatali, iar obligațiile de diligență ale statelor sunt, prin urmare, cu atât mai critice. Potrivit raportorului special, standardul de diligență necesară ar trebui să fie declanșat “de îndată ce autoritățile statului au cunoștință sau ar fi trebuit să aibă cunoștință despre traficul de persoane care are loc pe teritoriul sau sub jurisdicția sa, fie de către actori statali, fie de către actori nestatali, indiferent dacă statul este sau nu parte la vreo convenție specifică împotriva traficului de persoane”.
Prevenirea cu succes a traficului de persoane necesită, de asemenea, urmărirea penală și pedepsirea autorilor.300 Din păcate, numărul mondial de urmăriri penale și condamnări legate de traficul de persoane rămâne scăzut. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, între 2016 și 2017 au existat mai puțin de 10 000 de condamnări la nivel mondial pentru trafic de persoane. Este și mai puțin probabil ca un stat să reușească să îi urmărească în justiție cu succes pe traficanții care profită de femeile și fetele din taberele de refugiați – mai ales dacă aceste tabere sunt înființate în mod informal sau dispun de puține resurse. Cu toate acestea, statele trebuie să se străduiască să pună în aplicare măsuri care să identifice și să combată traficanții și rețelele de trafic de persoane – inclusiv în ceea ce privește agenții de stat și forțele de securitate care ar putea fi complici la traficul de persoane în afara taberei.