Discriminarea este un fenomen complex, care se manifestă în toate aspectele vieții, cum ar fi la locul de muncă, în educație, în mediul politic sau în accesul la anumite servicii. Cauzele discriminării sunt multiple și adeseori determinate de contextul social, politic, cultural și religios, precum și de atitudini și norme perpetuate de-a lungul istoriei, de la o generație la alta. Chiar dacă avem cu toții preferințe personale, subiective atunci când decidem cu cine socializăm și unde lucrăm, uneori ne aflăm în poziții de putere care pot duce la discriminare.
Discriminarea se referă la tratarea diferită a unor persoane aflate într-o situație comparabilă, nu se justifica într-o manieră obiectivă și rezonabilă.
Potrivit Ordonanței 137/2000, discriminarea este:
“ Prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect, restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice. “
Pentru ca un act să fie discriminatoriu, trebuie să întrunească următoarele 4 condiții:
1. Trebuie să implice un tratament diferențiat al persoanei în cauză (deosebire, excludere, restricție sau preferință);
2. Trebuie să aibă la bază un criteriu de tip (rasă, sex, etnie, orientare sexuală, etc);
3. Actul trebuie să aibă un scop sau efect (“restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate“) asupra drepturilor și liberăților fundamentale.
4. Tratamentul se manifestă în domenii ale vieții public.
Discriminarea poate fi clasificată în mai multe moduri, după tipul de tratament sau după criteriul sau criteriile pe care se fondează. Așadar putem vorbi despre:
Discriminarea directă survine când o persoană beneficiază de un tratament mai puțin favorabil decât o altă persoană care a fost, este sau ar putea fi într-o situație comparabilă, pe baza oricărui criteriu de discriminare prevăzut de legislația în vigoare.
Discriminarea indirectă survine atunci când o prevedere, un criteriu, o practică aparent neutră dezavantajează anumite persoane, pe baza criteriilor prevăzute de legislația în vigoare, cu excepția cazurilor în care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere acelui scop sunt adecvate și necesare. De asemenea, discriminarea indirectă este orice comportament activ sau pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat, supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate față de altele care se află în situații egale.
Discriminarea multiplă survine atunci când o persoană sau un grup de persoane sunt tratate diferențiat, într-o situație egală, pe baza a două sau a mai multor criterii de discriminare, cumulativ.
Dispoziția de a discrimina este considerată a fi tot o formă de discriminare și reprezintă un ordin primit de o persoană sau un grup de persoane de la o altă persoană sau grup de persoane pentru a discrimina.
Victimizarea este orice tratament advers, venit ca reacție la o plângere sau acțiune în instanță sau la instituțiile competente, cu privire la încălcarea principiului tratamentului egal și al nediscriminării.
Hărțuirea este orice comportament care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv, pe criteriu de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, apartenență la o categorie defavorizată, vârstă, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu.
Toate aceste forme de discriminare și inegalitatea de gen pot juca un rol în stimularea sau exacerbarea violenței împotriva femeilor.